Ελληνικό τζάκποτ στην καινοτομία

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καύσιμα από το... τηγάνι, φωτοβολταϊκά σε τσάντες χειρός, εμβόλιο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, πρωτεΐνες της μέδουσας σε διαγνωστικά τεστ και φορητοί καρδιογράφοι είναι μερικές μόνο από τις 300 καινοτομικές ιδέες ελληνικής σύλληψης και κατασκευής που υποβλήθηκαν από έλληνες ερευνητές και επιχειρήσεις στον διαγωνισμό «Η Ελλάδα καινοτομεί»... 
Είκοσι μία εξ αυτών προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που διοργανώνουν από κοινού ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και η Eurobank, μετά από ενδελεχή εξέταση που κράτησε περίπου έξι μήνες. Τέσσερις από τις καινοτόμες ιδέες φέρουν υπογραφή Θεσσαλονίκης, αφού προέκυψαν είτε από ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ είτε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικών Εφαρμογών, που εδρεύει στην πόλη.
- Φωτοβολταϊκά παράθυρα. Μια ελληνική εταιρεία, η Brite Solar, ανέπτυξε διαφανείς ηλιακές κυψελίδες οι οποίες τοποθετούνται αντί για τζάμια στα παράθυρα και λειτουργούν και από τις δύο όψεις του σπιτιού, με ηλιακό και τεχνητό φως, μέρα και νύχτα. Η εταιρεία έχει κατοχυρώσει την πατέντα και στις ΗΠΑ με στόχο ευρεία εφαρμογή της τεχνολογίας της σε παράθυρα, γυάλινες προσόψεις κτιρίων, ηλιοροφές και ηχοπετάσματα αυτοκινητόδρομων. Η τιμή παραγωγής των προϊόντων της είναι συγκρίσιμη με αυτή των κοινών υαλοπινάκων.

- Αισθητήρες που καθαρίζουν τον αέρα. Πρόκειται για αισθητήρες που είναι φτιαγμένοι από υλικά νανοτεχνολογίας, οι οποίοι ενεργοποιούνται με το άναμμα των λαμπτήρων φωτισμού και αποδομούν τους ρύπους του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Την καινοτόμο ιδέα ανέπτυξε ερευνητική ομάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, με επικεφαλής τον Γιώργο Κυριακίδη. Το σύστημα καθαρισμού εσωτερικών χώρων συνεργάζεται με οποιοδήποτε εμπορικό σύστημα κλιματισμού. Εκπρόσωπος της ομάδας είναι ο Νικόλαος Κανόπουλος.

- Απαγωγός κρουστικών υπερτάσεων. Η εταιρεία Raycap ΑΕ με εργοστάσιο στη Δράμα και παροχή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας για πελάτες όπως ο... πρόεδρος των ΗΠΑ δημιούργησε το Strikesorb 30 Din Rail Mount, ένα πρωτοποριακό εξάρτημα προστασίας των σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων από υπερτάσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας είναι ο Ζαφείρης Πολίτης.

- Μια μαγιά, πολλά τυριά. Μετά από 12 χρόνια, επτά επιστημονικές δημοσιεύσεις και τρεις διδακτορικές διατριβές, ερευνητική ομάδα του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέπτυξε μια μαγιά πολλαπλών χρήσεων, με βάση το τυρόγαλα (απόβλητο τυροκομείων). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ωρίμανση πολλών τυριών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (σκληρότητα, οπές, γεύση, άρωμα), τα οποία αντέχουν στην αλλοίωση του χρόνου. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή κεφίρ, βιοαιθανόλης, ξηρής ζύμης αρτοποιίας σε φακελάκι και πρωτεϊνούχων ζωοτροφών. Έχει χαμηλό κόστος επένδυσης, χρησιμοποιείται για την παραγωγή μεγάλης γκάμας προϊόντων και για τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους. Εκπρόσωπος της ομάδας είναι ο Αθανάσιος Κουτίνας.

- «Έξυπνοι» ανελκυστήρες. Η εταιρεία Ν. Μιχαλοδημητράκη - Π. Νεοφώτιστος ΟΕ ανέπτυξε ένα ινβέρτερ (σύστημα που κάνει την κίνηση του ανελκυστήρα ομαλή και το σταμάτημα ακριβές) αυτορυθμιζόμενο μέσα από τις κανονικές κινήσεις του θαλάμου. Το ινβέρτερ συνοδεύεται προαιρετικά από σύστημα απεγκλωβισμού με μπαταρίες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, και επίσης συμβάλλει στην ενεργειακή αποδοτικότητα της εγκατάστασης.

- Προσομοιωτής επιχειρηματικότητας. Λογισμικό προσομοίωσης που εφαρμόζεται στο τμήμα διοίκησης μιας επιχείρησης και εντοπίζει αδυναμίες από την εφαρμογή εικονικών αποφάσεων, ώστε να γίνει βέλτιστη διαχείριση επιχειρησιακών πόρων στην πραγματικότητα. Το πρόγραμμα της εταιρείας Danaos Management Consultants SA, με εκπρόσωπο ομάδας τον Παναγιώτη Βαρελά, είναι σχεδιασμένο για την υποστήριξη ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

- Υπολογιστές αντί για τετράδια. Ως μία από τις καινοτόμες προτάσεις παρουσιάζονται τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Δούκα, που δημιούργησαν την πρώτη ψηφιακή τάξη με διαδραστικούς πίνακες, οπτικοακουστικό εξοπλισμό, εκπαιδευτικό λογισμικό, ασύρματη δικτύωση, ενώ από το 2010 όλοι οι μαθητές από τη Δ’ Δημοτικού μέχρι και τη Β’ Γυμνασίου χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους στην καθημερινή διδασκαλία και τις σχολικές δραστηριότητες

Πρωτότυπες κατασκευές που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία
Οι περισσότερες από τις καινοτόμες ερευνητικές εργασίες σχετίζονται με θέματα πρόγνωσης, διάγνωσης και θεραπείας ασθενειών, προτείνοντας πρωτοποριακές λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Αυτοκόλλητα φάρμακα. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Lavipharm ανέπτυξε τεχνολογία για την παραγωγή φαρμάκων σε μορφή λεπτής μεμβράνης (oral strip) που τοποθετείται μέσα στη στοματική κοιλότητα, ώστε να είναι πιο εύκολη η λήψη τους από ασθενείς με προβλήματα στην κατάποση ή τη λήψη υγρών, όπως είναι παιδιά, ηλικιωμένοι, ψυχικά ασθενείς, επιληπτικοί, καρκινοπαθείς, άτομα με στομαχικές διαταραχές ή με αδυναμία κατάποσης, πάσχοντες από λοιμώξεις του στόματος ή φάρυγγα, ασθενείς με AIDS και άτομα που βρίσκονται σε θεραπείες που η απορρόφηση του φαρμάκου πρέπει να γίνει αποκλειστικά από τον στοματικό βλεννογόνο ή υπογλώσσια. Εκπρόσωπος της ομάδας έρευνας είναι ο Σπύρος Φωτεινός.

- Αρεροναυπηγική... για οστά. Το τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας ανέπτυξε μια μέθοδο διάγνωσης της οστεοπόρωσης με απλό, ανώδυνο τρόπο, μέσα σε τρία λεπτά. Η συσκευή μετρά τη δομική ακεραιότητα των οστών χωρίς ακτινοβολία και άρα μπορεί να γίνεται οσοδήποτε συχνά, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους μέτρησης οστικής πυκνότητας, ενώ παράλληλα είναι φορητή, χαμηλού κόστους και υψηλής ευαισθησίας. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα τηλεμεταφοράς δεδομένων για κεντρική διάγνωση σε ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας είναι η Σοφία Παντελιού.

- Επίβλεψη ασθενών με Πάρκινσον. Πρόκειται για ένα διεθνώς καινοτόμο σύστημα, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε σύστημα συνεχούς παρακολούθησης για την υποστήριξη της θεραπείας του ασθενούς με νόσο Πάρκινσον. Με τη συσκευή που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επιτρέπεται η επίβλεψη της κινητικής κατάστασης των ασθενών σε συνεχή βάση, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται η τακτική επίσκεψη στην κλινική, αλλά και να επιτυγχάνεται η εξατομίκευση της θεραπείας με βάση τα δεδομένα από την καθημερινή μέτρηση των συμπτωμάτων. Εκπρόσωπος ομάδας είναι ο Δημήτριος Φωτιάδης.

- Φορητός ηλεκτροκαρδιογράφος. Συσκευή που καταγράφει το καρδιογράφημα, εντοπίζει αυτόματα την ύπαρξη ανωμαλιών σε αυτό και μέσω του ασύρματου συστήματος επικοινωνίας WI-FI μαζί με GPS που διαθέτει στέλνει σήμα σε κατάλληλη ιατρική μονάδα που θα κρίνει την ανάγκη άμεσης επέμβασης ή όχι. Αναπτύχθηκε από την εταιρεία Χρήστος Κων. Κατσίγιαννης Α.Β.Ι.

- Υπερελαστικό στεφανιαίο stent. Ο καρδιοχειρουργός Κ. Αναγνωστόπουλος σχεδίασε και μια γερμανική εταιρεία κατασκεύασε αυτό το στεντ ειδικού κράματος νικελίου-τιτανίου ελεγχόμενης διάνοιξης, από το οποίο απουσιάζουν όλα τα τεχνικά προβλήματα που έχει το συνηθισμένο «μπαλονάκι» με τεράστιο κίνδυνο για τον ασθενή.

- Ελ-φάρμακα. Η εταιρεία ELDRUG AE με έδρα την Πάτρα χρησιμοποίησε ως πρώτο συνθετικό το Ελ (Ελλάς) για δύο σκευάσματα τα οποία διαθέτουν παγκόσμια πατέντα, για τα οποία, αν οι κλινικές δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς, υπάρχει προοπτική παγκόσμιας κυκλοφορίας. Η Ελμυελίνη σχεδιάστηκε ως θεραπευτικό εμβόλιο στην ανοσοθεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας ενώ η Ελσαρτάνη είναι μια δραστική ουσία κατάλληλη για διαδερμική χορήγηση (με patch) που είχε αντιυπερτασική δράση σε πειραματόζωα. Σημειωτέον ότι νέα γενιά αντιυπερτασικών φαρμάκων με βάση τη σαρτάνη αποφέρουν 21 δισ. ευρώ ετησίως στις χώρες παραγωγής τους, ενώ οι ιντερφερόνες που χρησιμοποιούνται για ανοσορύθμιση στη σκλήρυνση κατά πλάκας 10 δισ. ευρώ στις χώρες παραγωγής.

- Η μέθοδος της μέδουσας. Η ανίχνευση άγνωστων μεταλλάξεων που προκαλούν τον πρόωρο τερματισμό της πρωτεϊνοσύνθεσης είναι μια μέθοδος διάγνωσης, πρόγνωσης και παρακολούθησης ασθενειών όπως o καρκίνος του παχέος εντέρου, o καρκίνος του μαστού, η θαλασσαιμία, η ινοκυστική νόσος, η μυϊκή δυστροφία κ.ά. Το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ανέπτυξε μια μέθοδο που δεν χρησιμοποιεί ραδιοϊσότοπα και ηλεκτροφόρηση της πρωτεΐνης (όπως γίνεται μέχρι σήμερα) αλλά τη φωτοπρωτεΐνη αικουορίνη (πρωτεΐνη της μέδουσας). Εξαιτίας της ισχυρής φωταύγειάς της η παραγόμενη πρωτεΐνη ανιχνεύεται σε τρία δευτερόλεπτα με υψηλή ευαισθησία.

- Βιο-τσιπ 3 σε 1. Η εταιρεία κατασκευής βιοϊατρικών συσκευών και παροχής υπηρεσιών γενετικών αναλύσεων και μοριακής διαγνωστικής Micro2Gen ανέπτυξε ένα τσιπ μέσω του οποίου εκτελούνται τρεις διαφορετικές διεργασίες, που σήμερα γίνονται ακολουθώντας πολύπλοκες διεργασίες και μεγάλα μηχανήματα αναλυτές: α) απομόνωση και καθαρισμός του DNA από το δείγμα (σταγόνα αίματος), β) ενίσχυση του DNA, γ) υβριδοποίηση DNA και ανίχνευση (μια διαδικασία η οποία οδηγεί στον εντοπισμό μεταλλάξεων που σχετίζονται με ασθένειες ή στον ακριβή εντοπισμό παθογόνων μικροβίων για στοχευμένη θεραπεία λοιμώξεων). Εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας είναι ο Αλέξανδρος Μπλιώνας.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης
- «Ηλιακές» τσάντες και ρούχα. Εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά τα οποία μπορούν να εκτυπωθούν πάνω σε εύκαμπτα ρολά (όπως πλαστικά φιλμ) εκατοντάδων μέτρων και να προσαρμοστούν π.χ. σε τέντες, αντίσκηνα, προσόψεις κτιρίων, κεραμίδια στεγών αλλά και σε κάθε είδους επιφάνεια, επίπεδη ή μη, ανέπτυξε η ομάδα του Εργαστηρίου Λεπτών Υμενίων - Νανοσυστημάτων και Νανομετρολογίας του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη. Τα φωτοβολταϊκά μπορούν ακόμη να προσαρμοστούν σε ρούχα, ομπρέλες, τσάντες κτλ. και μέσω αυτών να φορτίζει ο κάτοχός τους π.χ. έναν φορητό υπολογιστή, ένα κινητό τηλέφωνο κτλ. Η παραγωγή τέτοιων προϊόντων μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα βασιζόμενη και στον υπάρχοντα ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό εταιρειών στον τομέα της εκτύπωσης και της κλωστοϋφαντουργίας.

- Καύσιμα από το τηγάνι. Ένα από τα απορριμματοφόρα του δήμου Θεσσαλονίκης δεν χρειάζεται πετρέλαιο για να κινηθεί, καθώς... φουλάρει από το τηγάνι. Η ιδέα για την παραγωγή βιοκαυσίμου δεύτερης γενιάς από μεταχειρισμένο τηγανέλαιο αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με εκπρόσωπο ομάδας τη Στέλλα Μπεζεργιάννη. Η τεχνολογία βασίζεται στη μετατροπή των λιπαρών οξέων του τηγανελαίου σε παραφίνες και ναφθένια. Το νέο βιοκαύσιμο είναι ένα ελαφρύ και καθαρό ντίζελ που «βγάζει» περισσότερα χιλιόμετρα σε σχέση με το συμβατικό ντίζελ. Η τεχνολογία εφαρμόζεται πιλοτικά για την παραγωγή δύο τόνων του νέου καυσίμου και την επίδειξή του σε απορριμματοφόρο του δήμου Θεσσαλονίκης, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+.

- Φίλτρο αρσενικού. Το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΑΠΘ με εκπρόσωπο της ομάδας τον Μανασσή Μήτρακα ανέπτυξε το AquAsZero, ένα φίλτρο που απομακρύνει το πεντασθενές αρσενικό και συγκρατεί μέχρι και πέντε φορές περισσότερο το κατά πολύ τοξικότερο και καρκινογόνο τρισθενές αρσενικό, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα εμπορικά προϊόντα υδροξειδίων του σιδήρου. Το φίλτρο έχει χαμηλό κόστος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αστικές μονάδες επεξεργασίας ή σε οικιακά φίλτρα προσρόφησης, ενώ το αρσενικό που συγκεντρώνει έχει τη μορφή αδρανούς στερεού, η διαχείριση του οποίου είναι περιβαλλοντικά ασφαλής.

- Έξυπνα όργανα γυμναστικής. Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΑΠΘ Αλέξανδρος Αστάρας σε συνεργασία με ομάδα του εργαστηρίου Ιατρικής Πληροφορικής σχεδίασε ένα «έξυπνο» όργανο άσκησης, με στόχο τη φυσική αποκατάσταση τραυματιών και ατόμων με κινητικά προβλήματα. Η ένταση και αντίσταση της άσκησης είναι προγραμματιζόμενη από τον θεράποντα ιατρό ή φυσικοθεραπευτή με βάση τις ανάγκες αποθεραπείας του ασθενούς. Υπάρχει δυνατότητα δυναμικής μετάβασης ανάμεσα σε ενεργητική και παθητική άσκηση, ανάλογα με τα δεδομένα κίνησης και αντίστασης που συλλέγονται μέσω ηλεκτρονικών αισθητήρων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου