Ο μαρτυρικός χώρος έγινε... μάντρα

ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΤΜΗΜΑ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΟΠΟΥ ΒΑΣΝΙΣΤΗΚΑΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Την Μεγάλη Πέμπτη συμπληρώνονται 44 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου του 1967 και πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας θα επισκεφθούν, στις 12.00 το μεσημέρι, έναν ακόμη μαρτυρικό χώρο, το πρώην τμήμα Μεταγωγών Χωροφυλακής, στη γωνία Φιλίππου 69 και Χριστοπούλου, που πλέον είναι μάντρα... 
Με σύνθημα “ο αγώνας της ιστορικής μνήμης εναντίον της λήθης συνεχίζεται” οι πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας με την κίνησή τους αυτή στοχεύουν στο να αναδείξουν την ανάγκη να διασωθεί ό,τι απέμεινε από το ιστορικό κτήριο, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει μετατραπεί σε μάντρα δομικών υλικών. 
“Η εικόνα του κτηρίου σήμερα είναι σαφώς αλλοιωμένη. Είναι προφανές ότι η κακή σημερινή κατάσταση του κτηρίου οφείλεται στην εγκατάλειψη. Τα κρατητήρια όπου ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν Έλληνες αντιστασιακοί κατά τις περιόδους της γερμανικής κατοχής και της δικτατορίας αποτελούν χώρο συλλογικής μνήμης και αξίζουν τη διατήρηση”, επισημαίνει ο αρχιτέκτονας μηχανικός Γιάννης Βασιλειάδης που έκανε την πρώτη μελέτη για τη διάσωση του κτιρίου και την παρουσίασε στο 3ο Εθνικό Συνέδριο Ιστορικών Κατασκευών που διοργάνωσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Όπως τονίζει, “είναι από τα λιγοστά κτήρια του τέλους του 19ου αιώνα που διατηρούνται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην αρχική του μορφή απαρτιζόταν από τέσσερις όμοιες διαδοχικές κατοικίες της οικογένειας Πετρώφ που οικοδομήθηκαν μεταξύ του 1896 και του 1906. Χρησιμοποιήθηκε ως Τμήμα Μεταγωγών της Χωροφυλακής (1935 - 1971) με αντίστοιχη χρήση στις περιόδους της κατοχής και της δικτατορίας, γεγονός που βαραίνει την πέμπουσα ιστορική του μνήμη”.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου