«Ανοίγει» το αρχείο του Γ. Βαφόπουλου

ΣΤΟ ΦΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ενα «παράθυρο» στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα, στα πρόσωπα και τις στιγμές που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό αυτής της πόλης, ανοίγει, καθημερινά πλέον, στον τέταρτο όροφο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, εκεί όπου στεγάζεται το Σπουδαστήριο του Γεώργιου Βαφόπουλου...
Για πρώτη φορά θα εκτίθεται μόνιμα και θα παρουσιάζεται στο κοινό το πολύτιμο αρχείο του μεγάλου λογοτέχνη, του ανθρώπου που αγάπησε την πόλη τόσο ώστε να της προσφέρει σημαντικό μέρος της περιουσίας του, πράξη ασυνήθιστη (αν όχι απίθανη) στην εποχή μας.
Λίγους μήνες πριν από το θάνατό του, το Σεπτέμβριο του 1998, το αρχείο του Βαφόπουλου μεταφέρθηκε από το σπίτι του στο Βαφοπούλειο, στον ειδικό για την υποδοχή του χώρο, στο «Σπουδαστήριο του Γ. Θ. Βαφόπουλου». Ενα μέρος της προσωπικής του βιβλιοθήκης είχε μεταφερθεί λίγα χρόνια πριν. Ολα αυτά τα χρόνια το αρχείο «άνοιξε» μια δυο φορές, επ' αφορμή επετειακών εκδηλώσεων.
«Αποφασίσαμε να ανοίξουμε στο κοινό μόνιμα αυτήν την πολύτιμη συλλογή, που μαρτυρά όχι μόνο την ιστορία και την προσωπική διαδρομή του ανδρός, αλλά και την ιστορία της πόλης μας. Το πλούσιο αρχείο που στεγάζεται στο Σπουδαστήριο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων των παιδιών που έρχονται στο Βαφοπούλειο, ενώ μπορεί να αποτελέσει και σταθμό στις ξεναγήσεις των επισκεπτών της πόλης. Υπάλληλοι της βιβλιοθήκης του Βαφοπουλείου θα αναλάβουν το έργο της παρουσίασης του αρχείου σε όσους το επιθυμούν», τονίζει η πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής του πνευματικού κέντρου, δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Θεοδώρα Λειψιστινού. Επόμενος στόχος είναι στο μέλλον το αρχείο Βαφόπουλου να ψηφιοποιηθεί, ώστε να είναι προσβάσιμο στους μελετητές.
«Το αρχείο αυτό είναι ένας καθρέφτης της πόλης της Θεσσαλονίκης του 20ού αιώνα, ενώ από τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουμε τις εκδηλώσεις λόγου, αφιερωμένες στο ζεύγος Βαφόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η διοργάνωση ενός μαραθωνίου ανάγνωσης, που θα διοργανώνεται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας από το πρωί μέχρι το βράδυ θα γίνεται ανάγνωση βιβλίων», προσθέτει η κ. Λειψιστινού.

Αρχείο ζωής
Πίνακες και σκίτσα, χιλιάδες βιβλία, αντικείμενα και έπαινοι, φωτογραφίες και χειρόγραφα, η περίφημη αλληλογραφία του με φυσικά πρόσωπα και φορείς, αλλά και προσκλήσεις σε ιδιωτικές και δημόσιες συγκεντρώσεις, προγράμματα θεάτρων και άλλα έντυπα αναβιώνουν όχι μόνο τη ζωή του ίδιου, αλλά και τη ζωή της Θεσσαλονίκης ολόκληρου σχεδόν του 20ού αιώνα. Πολύτιμα κομμάτια του αρχείου η αλληλογραφία του με τον Κωνσταντίνο Καβάφη, το 1924, αλλά και η χειρόγραφη επιστολή του που «με πολλήν υπόληψι» έστειλε στον Γ. Βαφόπουλο με το ποίημα «Περιμένοντας τους Βαρβάρους».
Σημαντικό μέρος του αρχείου καταλαμβάνει η προσωπική βιβλιοθήκη του Γ. Βαφόπουλου, που αποτελείται από 6.000 τόμους βιβλίων, καθώς και 1.000 τεύχη περιοδικών. Στο χώρο δεσπόζουν φωτογραφίες, σκίτσα και πίνακες του ποιητή από διάφορους καλλιτέχνες, καθώς και μέρος της προσωπικής του συλλογής. Στα προσωπικά του αντικείμενα, περιλαμβάνονται τόσο έγγραφα που αφορούν τη ζωή του, όσο και τα διάφορα μετάλλια, έπαινοι και διακρίσεις που του απονεμήθηκαν κατά καιρούς.
Η περίφημη αλληλογραφία του, με 7.000 επιστολές, καλύπτει μια μεγάλη χρονική περίοδο (από το 1922 έως το 1996) και προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες τόσο για την προσωπική του ζωή, τη σχέση και την ιστορία των αλληλογράφων, όσο και για τις ιδέες και τις θέσεις τους σε όλα τα πνευματικά ζητήματα της χώρας και κυρίως της Θεσσαλονίκης. Εκτός των επιστολών του Καβάφη, υπάρχουν επιστολές από τους Κωστή Παλαμά, Νίκο Καζαντζάκη, Αγγελο Σικελιανό, Οδυσσέα Ελύτη, Γρηγόριο Ξενόπουλο, Ηλία Βενέζη, Παντελή Πρεβελάκη, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλο και Πέτρο Χάρη (προσωπικός φίλος του Βαφόπουλου και διευθυντής της «Νέας Εστίας» , ο οποίος επίσης δώρισε την πολύτιμη συλλογή του από 3.500 βιβλία -τα περισσότερα με ιδιόχειρες υπογραφές των συγγραφέων τους- στο Βαφοπούλειο).

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου